CHEVRON UZ DAŠAK LUKSUZA I ODMJERENOSTI

CHEVRON UZ DAŠAK LUKSUZA I ODMJERENOSTI

Vodimo vas u jednu luksuznu vilu na Šestinama u Zagrebu koja vrlo uspješno kombinira razne stilove, koketira s raznim izazovima i predstavlja uzorak chevrona u ulozi koju do sada nismo imali prilike vidjeti.

Sve je krenulo s preporukom g. Radikovića koji je postavljao naš parket u spomenutoj kući i savjetovao nas da obavezno dođemo vidjeti i snimiti. Odlučujemo se na posjet i organiziramo snimanje interijera. Tog dana nas očekuje jedan od najkišnijih dana ove jeseni, no ni loše vrijeme ne sprečava nas da zavirimo u ovaj biser na Šestinama i da se uvjerimo u odlične dojmove koje je već ostavio.

 

Kako uistinu nismo znali što nas očekuje, osim činjenice da ćemo u kući zateći parket iz naše Castle kolekcije u popularnoj boji MOPAR Whisper, uživali smo u elementu iznenađenja. Već prilikom samog ulaska, shvatili smo da vidimo uzorak chevrona u novom ruhu – iskombiniran s raznim stilovima te naglašen dozom glamura i luksuza. Prostran ulazni prostor vodio nas je u boravišni dio kuće kojeg je od ulaza odvaja tek nekoliko stepenica. Sasvim dovoljno kako biste prilikom ulaska, s male visine dobili dojam o najljepšem dijelu kuće.

Boravak krasi beskrajan pogled na prirodu koja okružuje kuću, s bogatstvom zelenila, naglašavajući njezinu lijepu poziciju. Boravak je spojen s blagovaonicom i kuhinjom koje, iako su dio iste prostorije, čine zasebne cjeline jer su pametno osmišljene i vizualno odvojene. Rasvjeta u prostoru je pomno osmišljena i naglašava dojam luksuza, a nama dobro dolazi da sakrijemo mračne sjene koje nam je loše vrijeme donijelo.

U prostoru uočavamo da prevladavaju svijetli tonovi bež i sive boje, sjajna i kristalna rasvjeta u balansu s matiranim površinama prekrasne i praktične kuhinje. Prostor kombinira materijale različite teksture, a dominaciju u prostoru preuzima glavni zid u dnevnom boravku na koji se udobno smjestila prekrasna Art Deco tapeta sa vintage uzorkom.

 

Iako smo vidjeli uzorak chevrona u raznim ulogama, u industrijskim interijerima, francuskim stilovima, prelijepo je vidjeti koliko je isti parket prilagodljiv i u ovakvim modernim i glamuroznim interijerima.

Isti ponos i oduševljenje vidjeli smo i u očima vlasnice koja je ovu kuću skoro u potpunosti sama uredila, a istu radost osjeća prilikom selidbe koja je planirana za dan nakon naše posjete. U razgovoru doznajemo da je u potpunosti informirana o trendovima i stilovima te da je stvorila prostor u kojem će ona i njezina obitelj uistinu uživati. Potom nas vodi u podrumski dio – koji je u razini zemlje sa stražnje strane kuće, a u kojem je smjestila jedan funkcionalan i odvojen stan za sina.

Prekrasnim drvenim stepeništem, penjemo se prema gornjim etažama ove vile i upoznajemo sa spavaćim dijelom kuće kojem luksuza također ne manjka. Tapecirani kreveti u baršunastoj tkanini s uzglavljima do stropa i pomno planiranom bočnom rasvjetom, naglašavaju da se pazilo na apsolutno svaki detalj.

 

Uživajte u slikama koje vam donosimo i još jednom razmislite o kombiniranju raznih stilova, jer to možda može biti i dobitna kombinacija za vas.

Foto: Sanja Bistričić

ZAŠTO JE OVLAŽIVANJE ZRAKA BITNO ZA PARKET?

ZAŠTO JE OVLAŽIVANJE ZRAKA BITNO ZA PARKET?

Imate lijep parket u stanu ili kući i razmišljate o njegovoj izdržljivosti? Jeste li ikada razmišljali koliki je utjecaj vlažnosti zraka na kvalitetu drvenih podova? Često je ta tema u potpunosti zanemarena i o njoj ne vodimo dovoljno brige. U ovom članku vam donosimo informacije kako možete poboljšati kvalitetu drvenih podova, ali i kvalitetu zraka u vašem domu. 

 

Ono što treba znati je da je drvo higroskopni materijal, tj. da upija vlagu iz zraka. Pisali smo nedavno o važnosti pravilnog čišćenja i održavanja, pri čemu smo posebnu pozornost usmjerili upravo na dovoljno ocjeđivanje krpe za brisanje, kao i loše posljedice parnih čistača na drvene podove. No s dolaskom hladnijih dana, u “priču” ulazi i grijanje prostora, pa se otvara novo pitanje – kako u prostoru istovremeno osigurati dovoljno vlage u zraku.

Ako ste za vrijeme hladnijih dana češće umorni, razdražljivi, pospani ili slabije koncentracije, to može biti posljedica nedostatka vlage u prostoru u kojem živite i boravite. Upravo suh zrak uzrokovat će sušenje vaše kože i pojavu svrbeža, a s isušenjem sluznice dišnih puteva, podložniji smo raznim infekcijama koje se u posljednje vrijeme uporno trudimo izbjeći.

Ako suh zrak može naštetiti vašoj koži, jeste li razmišljali o tome da može biti neprijatelj i vašem parketu?

 

Svi drveni materijali, pa tako i podovi reagiraju na količinu vlage u zraku, ponašajući se doslovno kao spužva.  Svaka promjena vlage u zraku uzrokovati će promjene na drvenim podovima, a previše i premalo vlage u zraku može uzrokovati i štetu. Kada je zrak suh i drvo se isušuje, te smanjuje svoj volumen, baš poput spužve, a drvo može i ispucati te puknuti. Siguran znak da je zrak u prostoru suh je pojava “fuga” i/ili pukotina između letvica parketa.  Kako biste očuvali integritet drvenih podova u mjesecima kada grijete prostorije ili je zrak suh iz nekih drugih razloga, bitno je osigurati ovlaživanje prostorije. Ovdje valja napomenuti da niske temperature ne znače veću relativnu vlagu zraka te su zimi i niske temperature česti krivac za pojavu pukotina i “fuga” između pojedinih letvica parketa.

Kako ovlažiti zrak u prostorijama tijekom zimskih mjeseci?

Optimalna vlaga u zatvorenim prostorijama tijekom cijele godine je između 45 i 60% relativne vlage zraka, pri temperaturi 18-22 C. Svi MOPAR drveni podovi proizvedeni su baš za te uvjete te će pri njima biti optimalni. Tijekom zime odnosno, još više tijekom dana i mjeseci kada prostor grijemo, relativna vlaga zraka u njemu je vrlo često preniska te ju treba povećati. To možete učiniti na nekoliko načina i to vrlo jednostavno uz pomoć priručnih sredstava. Donosimo vam nekoliko načina i savjeta kojima ćete to postići, a time poboljšati udobnost boravka u prostoru te čak i doprinijeti vašem općem zdravlju.

 

  1. Ukoliko nikako niste sigurni kolika je relativna vlaga zraka u vašim prostorijama, svakako potražite uređaj koji će vam to pokazivati. Danas se u trgovinama može pronaći mnogo takvih uređaja po vrlo pristupačnim cijenama, a najčešće se radi o indikatorima temperature koji mjere i relativnu vlagu zraka.

 

 

2. Sobno bilje značajno doprinosi održavanju relativne vlage zraka u prostoru te samoj kvaliteti zraka. Osim toga, uz njih se osjećamo smirenije, te pozitivno utječu na naše zdravlje. Izbor sobnih biljaka uistinu je raznolik te postoje vrste koje nisu nimalo zahtjevne za održavanje, pa bi bila šteta da nemate barem dvije u većini prostorija. Osim toga, one su i dobar indikator stanja zraka vaših prostorija –  primjetite li da se biljke brzo isušuju, zrak je definitivno presuh, a to će se brzo vidjeti i na drvenim podovima.     

3.  Postavite posudu s vodom na radijator. Uz prisustvo visoke temperature radijatora, voda će brže isparavati i ovlaživati prostor, a u istu posudu možete dodati i par kapi eteričnog ulja kako biste poboljšali kvalitetu zraka.

  1. Kuhanjem na štednjaku u zimskim mjesecima, u zrak se oslobađa vlaga i time povećava relativna vlaga zraka.
  2. Puštanjem nakupljene pare i vlage nakon tuširanja otvaranjem vrata kupaonice, vlaga će brzo prostrujati kroz obližnje prostorije u vašem domu i vrlo jednostavno unijeti potrebnu vlagu.
  3. Nabavite ovlaživač zraka. Primarni kriterij prema kojemu ćete odabrati ovaj proizvod, trebala bi biti veličina prostorije koji treba ovlažiti. Za manje prostorije, spavaće sobe, sasvim će vam biti dovoljni stolni ovlaživači. No postoje ovlaživači većeg kapaciteta koji zahtijevaju rjeđe punjenje. Iako će vam se učiniti kako će veći ovlaživači riješiti problem, pri tome treba imati opreza jer će u manjim prostorijama proizvesti previše vlage što je opet podloga za mogući razvoj bakterija, a na drvo u prostoriji će imati loš utjecaj. Pri izboru naići ćete na različite ovlaživače s različitim kapacitetima  spremnika. Veličina uređaja nije nužno u korelaciji s veličinom spremnika, pa obratite na to pozornost. Također ćete birati između hladne (cool mist) i tople (warm mist) izmaglice. Cool mist ovlaživači troše manje električne energije i rade na principu ultrazvuka (tiši i kvalitetniji) ili ventilatora, dok warm mist ovlaživači toplom izmaglicom griju vodu u spremniku te troše puno električne energije.

7. Nabavite difuzor s eteričnim uljima. Pri tome obratite pažnju na važnost kvalitete vašeg difuzora, kao i visoku kvalitetu eteričnih ulja koja ćete koristiti.  Eterična ulja se ne bi trebala grijati do temperature isparavanja jer se time njihovi spojevi razgrađuju. Ultrazvučni difuzori ne zagrijavaju eterična ulja, već ih hladna raspršuju u prostor u obliku sitnih kapljica i  maglice. Upravo takvi difuzori rade na principu miješanja vode i eteričnih ulja. Voda će imati učinak ovlaživanja vašeg prostora, a difuzor će pomagati dobrobiti vašeg  zdravlja. Zna se da neka eterična ulja imaju antimikrobnu aktivnost, kako pridonose jačanju imunološkog sustava, poboljšavaju kvalitetu sna i općenito psihofizičko zdravlje. Iako takvi difuzori troše određenu količinu vode tijekom svog rada, u svojoj osnovi nisu ovlaživači. Dok ovlaživači potroše nekoliko litara vode, kod difuzora potrošnja vode se mjeri u decilitrima.

Na kraju, treba spomenuti i previsoku relativnu vlagu zraka u prostoru (u odnosu na temperaturu) – iako je ona nešto rjeđa u domovima i radnim prostorima, valja svakako pripaziti da takvo stanje ne traje predugo, jer će drvo u sebe primati tu vlagu, a time i bubriti odnosno povećavati volumen poput spužve. Kao posljedica može doći do štete na parketu, ali i drugdje.

 

Ovime smo vam dali samo kratki opis veze drva, vlage zraka i temperature te najosnovnije savjete za rješavanje problema. Ukoliko vas zanima više o ovoj temi ili imate pitanja, pišite nam na info@mopar.hr

VODIMO VAS U STAN ANDREE ANDRASSY

VODIMO VAS U STAN ANDREE ANDRASSY

Andrea Andrassy, naša poznata kolumnistica, spisateljica i influencerica, bilježila je adaptaciju svog prvog stana u obliku dnevnika kojeg smo mogli pratiti u nastavcima na Dblogu. Svoju priču o uređenju je u potpunosti ispričala – sa svim poteškoćama, ali i izazovima s kojima se susretala na putu do svog savršenog stana. Nas pak najviše zanima onaj dio o adaptaciji parketa, najvećem poduhvatu u stanu, za koji se Andrea odlučila u startu i odluku koju nije nimalo požalila.

Njezin prvi susret s Moparom bio je preporuka, prva riječ koja je bila na vrhu jezika Bobe Blašković, urednice Dbloga koja je često na projektima uređenja interijera sudjelovala sa svojim suprugom arhitektom. Taj dvojac se već duže vrijeme bavi uređenjem vrhunskih poslovnih prostora, stambenih objekata i kuća, te su se na tom putu dobro upoznali s Mopar brendom i sa svim mogućnostima koje nudi. Zato ni ne čudi što je Andrea Andrassy u potpunosti vjerovala preporuci, koja se uistinu pokazala najboljim rješenjem za njen stan.

ODABIR JEDNE OD NAJPOPULARNIJIH BOJA

U našem showroomu na prvu se zaljubila u Whisper boju, a zatim je slijedio odabir dimenzija oblika i načina slaganja parketa. Odluka je pripala Trend kolekciji, parket većih dimenzija koji naglašava prostranost interijera i njegovu osobnost, a slaže se usporedno u tzv. engleskom vezu.

Uslijedilo je donošenje odluke oko pitanja – da li micati ugradbene ormare ili ne? Međutim, Andrea se odlučila napraviti sve školski i s preporukom najboljeg parketara u zemlji, te se uvjerila kako je za postavljanje parketa potrebna vještina i znanje. Bila je iznenađena što je parket u njezinom stanu od 70 kvadrata postavljen u jednom danu. „Imam parket – cijeli stan mi miriše na drvo, što je jedan od najljepših i najopuštajućih mirisa na svijetu.“ Izjavila je Andrea netom nakon.

Iako je parket postavljen krajem prošle godine, proces uređenja je tekao postupno i prilagođeno Andreinim obvezama, a vrijeme lockdown-a, iskoristila je pametno. U potpunosti je dovršila svoj stan. Za kraj je na red došao izbor novog blagovaonskog stola i stolica, komoda te razni drugi detalji. No prilikom adaptacije, došlo je do oštećenja parketa, naime lak je bio proliven na jednom mjestu od strane majstora koji su montirali namještaj. Srećom parket je spašen u suradnji sa stručnim parketarom, a Andreu smo riješili navedenog problema.

MIR KOJI DAJE MINIMALIZAM

Sada nam dopustite da vas „prošetamo“ kroz stan, jednostavan i moderan u tonovima bijele, crne, sive i bež, baš kako je Andrea zamislila. Uz njezinu osobnost pristaje mir koji joj daje minimalizam, a lišava ju kaosa i boja. Za nju je idealno kada se ističu samo detalji, a svjesna je da postoje ljudi kojima minimalizam ne odgovara i kažu da je bez osobnosti. No ona ističe kako je u njezinom stanu osobnost u njoj, u njenim knjigama i pričama s putovanja.

Ako i vas interesira Trend kolekcija, možete ju istražiti na LINKU i javiti se našim prodajnim predstavnicima koji će vam rado pomoći sa savjetima.

KAKO PRAVILNO ČISTITI I ODRŽAVATI LAKIRANI PARKET?

KAKO PRAVILNO ČISTITI I ODRŽAVATI LAKIRANI PARKET?

Mnogo je savjeta o održavanju i čišćenju parketa, no malo tko uistinu zna što je dozvoljeno, a što zabranjeno kada su u pitanju lakirani drveni podovi. 

Kako biste dugo vremena uživali u svojim drvenim podovima, potrebno je znati da svaki parket traži malo pažnje i pridržavanje nekoliko pravila. Kako bismo riješili misterij i odbacili pogrešne savjete, donosimo nekoliko osnovnih načina kako pravilno održavati lakirane drvene podove. 

Prije svega, svaki proizvođač parketa najbolje zna i može vam dati savjet o čišćenju i održavanju podova koje proizvodi. Osim toga, dužan je te upute izdati svakom klijentu, pa na to obratite pažnju – upute se najčešće nalaze unutar pakiranja parketa ili će vam biti uručene kod preuzimanja robe. Osim toga, informacije se vrlo često mogu dobiti i na internet stranicama proizvođača ili na upit.

SPECIJALNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Mi ćemo vam  prvenstveno preporučiti da  koristite specijalna sredstva namijenjena čišćenju i održavanju lakiranih podova kakva imamo u ponudi. Budite oprezni kod kupovine sredstava u trgovinama robom široke potrošnje, jer postoje velike razlike u kvaliteti i stvarnom učinku.

Za prvo i povremeno održavanje preporučamo Wax Carepremaz koji „odbija“ vodu, a koristi se odmah nakon postave parketa kao zaštitni sloj.

Redovno čišćenje radite sa specijalnim sredstvom za čišćenje lakiranih parketa – Cleaner Star, a za povremeno obnavljanje i uklanjanje oštećenja, preporučujemo korištenje specijalnog sredstva za osvježavanje laka – Revivo Lack.

Cleaner Star je, osim na lakiranim drvenim površinama, učinkovit i na PVC podovima, linoleumu, melaminu, ali i mramoru. Učinkovito uklanja prljavštinu, tragove potplata cipela i razne mrlje pri tom ne ostavljajući pruge na laku, a prostoru daje uistinu ugodan miris. Cleaner Star je neutralan deterdžent s dodatkom posebnih nanočestica koje imaju dugotrajan učinak čišćenja na tretiranoj površini. Količinu 3 čepa, otopite u 1 litri vode, potom namočenu krpu za brisanje dobro ocijedite i pređite preko drvenih površina u svom domu. Prije svakog čišćenja lakiranih parketa, uklonite veće nečistoće usisavanjem prašine.

Revivo Lack je potrebno nanositi na podove jednom godišnje ili po potrebi i to nakon što ste podove oprali s Cleaner Star-om. Nanesite ga ravnomjerno na cijelu površinu poda koristeći krpu od mikrofibre. Kod većih oštećenja, možete nanijeti i drugi sloj nakon što se prvi dobro osuši.

U slučaju agresivnijih nečistoća i oštećenja, posavjetujte se s našim prodajnim predstavnicima.

VODA ZA ČIŠĆENJE PARKETA?

Lakirani parket se može čistiti vodom – ALI krpa koju koristite mora biti dobro ocijeđena odnosno samo lagano vlažna na dodir. Za održavanje parketa od velike je važnosti da nikada ne koristite jako vlažne krpe, velike količine vode te osobito da voda ne ostaje na površini parketa. Naime, ona može uzrokovati mikro-pukotine na sloju laka, a u dodiru sa samim drvom uzrokovati i ružna obojenja (obično sive do crne boje) koje se neće moći odstraniti. Stajanje vode na parketu ovaj proces jako ubrzava te nepovratno oštećuje parket.

Ovdje posebno treba spomenuti i čišćenje vodenom parom odnosno parnim čistaćima što je potpuno pogrešno i nedopustivo. Naime, visoka temperatura (vodene pare) i lakirane površine nikako ne idu zajedno. Time ćete sloj laka oštetiti već pri prvom čišćenju, a vaš će parket ubrzano propadati.

 

ZAŠTITITE PARKET OD POTENCIJALNIH OGREBOTINA

Pri korištenju parketa ne treba zaboraviti ni na ogrebotine koje na njemu mogu nastati, a najčešće je to od nogu stolica i stolova te sličnog namještaja. Kako biste to izbjegli, s donje strane nogica nalijepite filc.

Parket se također nejednakomjerno troši, pa možete primijetiti oštećenja na mjestima gdje se najviše prolazi, oko stolova te u hodnicima i ulazima u prostorije. Stoga pored ulaza svakako koristite otirač kako se parket ne bi namočio i bio izložen vlazi, a ispod radnih stolica posebne podmetače namijenjene zaštiti parketa.

 

Normalno je da parket nakon nekog vremena izgubi sjaj i da se na njemu pojave određena oštećenja i ogrebotine, no dobro je znati da je iste moguće renovirati. Prepustite to stručnoj osobi, parketaru, koji će vam parket iznova izbrusiti i ponovo nanijeti zaštitni lak.

Doznajte sve o našim specijaliziranim proizvodima za čišćenje i održavanje parketa na ovom LINKU ili se posavjetujte s našim prodajnim predstavnicima.

NAJNOVIJI TRENDOVI U SVIJETU MODERNIH DRVENIH PODOVA

NAJNOVIJI TRENDOVI U SVIJETU MODERNIH DRVENIH PODOVA

Doznajte zašto su baš MOPAR podove za svoje domove odabrale Nataša Janjić i Andrea Andrassy… 

 

Unatoč razvoju tehnologije i novih građevinskih materijala koje danas imamo na raspolaganju, zapravo ne postoji materijal koji može unijeti toliko topline i teksture u naš dom kao drvo! Prirodne šare i nijanse drva mogu oživjeti hladne prostore, učiniti ih udobnim i atraktivnim, a usto je riječ i o lijepom, prilagodljivom i izdržljivom elementu uređenja s kojim ne možete pogriješiti. Pratite li aktualne trendove, sigurno ste uočili da se sve češće u interijerima javljaju zidovi prekriveni drvom, dok drveni podovi nikad zapravo nisu ni izašli iz mode, a koji trendovi trenutno vladaju u svijetu drvenih podova, otkrivamo vam u nastavku.

 

Andrea Andrassy bira Mopar parket

Trend br. 1: Geometrijski oblici

Geometrijski oblici već duže inspiriraju svijet interijera pa je nesumnjivo da se takav uzorak traži i u domeni modernih drvenih podova. U kolekciji Shape skrio se element trapeza i romboida s čijom se kombinacijom dobivaju neiscrpne mogućnosti slaganja uzoraka.
Spajanjem dva trapeza, dobit ćete uzorak heksagona, a u kombinaciji heksagona i nekoliko romboida – dobit ćete jedinstven uzorak parketa, dekor s kojim ćete uistinu zadiviti druge. Kad tomu još dodate mogućnost kombiniranja različitih boja, kreativnoj igri nema kraja. Dekor s kojim nećete pogriješiti ni ako ga implementirate na pod, kao i na zid u zadnje vrijeme uistinu nalazi svoju popularnost kako u domovima, tako i u poslovnim prostorima. Upravo u Mopar showroomu u Zagrebu možete dogovoriti potpuno individualan pristup vašoj priči koju želite u svom interijeru ispričati.

Trend br. 2: Francuski vez

Uzorak chevrona pronaći ćete u kolekciji Castle koja oduševljava već na prvi pogled, inspiriran poviješću, a ispunjen šarmom. Iako na prvu podsjeća na riblju kost, osnovna razlika je da je kraća stranica pod kutem od 45, 52 ili 60 stupnjeva te je simetrično poredan u obliku slova „V“. Ovaj zanimljivi vez dokaz je da se tradicionalno može izvrsno uklopiti u moderno opremljene interijere.

Trend br. 3: Uljeni premazi

Druga varijanta zaštite parketa koja se danas koristi je – uljeni premaz. Upravo ova opcija nudi mnoštvo slobode u kreiranju novih načina obrada i boja. Danas imamo potpuno nove generacije uljenih parketa kod kojih ulje dopušta da drvo diše, a parket ima svoju otpornost. Također, prošlo je svršeno vrijeme da se parketi biraju po „klasi“. Već neko vrijeme poželjno je da parket dolazi sa svim svojim malim nepravilnostima te ima izraženije prirodne karakteristike drveta stoga djeluje prirodno, a ne monotono i potpuno ujednačeno.
Hardwood flooring in oak
Četkanje drvenih podova je ponajviše postalo popularno povećanjem korištenja ulja kao završne obrade. Samo ulje ostavlja toplinu i teksturu drveta na dodir te se četkanjem još više izrazi ta tekstura. Potrebno je samo malo hrabrosti, slušanje vlastite intuicije i vjere u svoju kreativnost, a parket će ispasti fantastično u bilo kojem prostoru.

Trend br. 4: Parket i u kuhinji

Modernim načinom života, kuhinje su često povezane s dnevnim boravkom ili postaju uistinu dijelom tog prostora. Drvo je težilo praktičnosti u primjeni, lakšem održavanju te ostavljanju dojma otvorenog prostora. Dogodilo se to da je parket polako istisnuo keramiku iz kuhinja i hodnika, a tomu je pogodovala činjenica da se danas proizvode drvene obloge koje imaju jaču otpornost na habanje i vlagu.

 

Koji god od trendova odabrali prilikom uređenja svog novog projekta, interijera u kojem planirate istinski uživati, vjerujemo kako nećete pogriješiti. Pogotovo kad znamo da Mopar podove biraju ljudi koji žele da njihov interijer ispriča priču. Svoje želje ispričajte našim prodajnim savjetnicima u showroomu u Strojarskoj ulici, u Zagrebu, a mi ćemo se potruditi da vaše želje pretvorimo u prelijepu stvarnost.