barbara-nola-stan-dblog

Stan je gotov, sve je sjelo na svoje mjesto, a Mopar parket mu odlično pristaje. Barbara Nola ga je odabrala iz Herringbone kolekcije u divnoj prirodnoj boji drva (Fairytale). Ispostavilo se da je slaganje u riblju kost u duhu starogradskog stana te da svakako prati karakter namještaja, ali i samih vlasnika.

 

Iako za sebe kaže da nije veliki talent za prostor, teško odlučuje, te se boji potresa, no uz sebe ima supruga Lukasa koji je po tom pitanju sušta suprotnost. Oboje su ljubitelji dizajna, lijepih stvari, umjetnosti… čime njihov novi stan uistinu zrači.

Nakon prvog umornog dana selidbe, Barbara je doživjela prvo buđenje u novom stanu i shvatila koliko je to divno i koliko se brzo čovjek prilagodi na bolje. Slijedilo je nekoliko dana raspakiravanja, nekoliko kaotičnih dana u kojima se pokušava balansirati između privatnih i poslovnih obveza, te montiranja namještaja i spremanja. Iako su prvi dani protekli u iščekivanju kuhinje, sve je sjelo na svoje mjesto kada je stigla. „Sad je ta glavna soba, gdje se kuha, jede, razgovara, izležava na sofi i uči tekstove divno zaživjela“, kaže oduševljeno Barbara. Iako ju je na kraju uhvatio veliki umor od svega, kaže da se isplatilo.

foto: Sanja Bistričić

Susjedi su nam divni, zgrada je dobro podnijela potres, ali ipak idemo uređivati i učvršćivati tavan i to je super. Nadam se da ćemo s vremenom raditi i na ojačavanju zgrade jer ja mislim da sve zgrade u centru, osim fasada trebaju i jedno dobro ojačavanje. Strašno bih voljela da ovaj divan grad opet zasja punim sjajem, jer me istinski deprimira kakav je sada.“ Podijelila je s nama Barbara.

foto: Sanja Bistričić

Prije svega, iz ove adaptacije je naučila: „da treba biti strpljiv, jer sve traje dulje nego si ti to zamislio i dulje nego ti je obećano. Tu definitivno vrijedi poslovica „obećanje ludom radovanje“. Treba biti strpljiv, ali aktivan, te stalno nazivati i zapitkivati kad će nešto doći što kasni i kad će ljudi koji rade doći i završiti posao. Treba biti prisutan koliko je to moguće dok radovi traju i jasno reći što hoćeš i što ti je bitno, ali ne opet upilati ljude da ne mogu raditi svoj posao. Zatim treba dobro promisliti o onome što je bitno tj. o onome što nećeš moći raditi kad se jednom useliš.“

foto: Sanja Bistričić

Stan uistinu odiše karakterom na svakom uglu, od samog parketa, do sitnica koje oplemenjuju dom. U prostrane i velike sobe s visokim stropom okupane s puno sunca smjestili su se originalni komadi namještaja iz obiteljskog nasljeđa. Velike i teške komode stare više desetaka godina, te kreveti i starinski ormari, pronašli su svoje mjesto u stanu koji je već na prvu svojim rasporedom odgovarao vlasnicima. Stan je starinski, a opet nekako lagano osuvremenjen, te zrači ugodnim mirom. Nekoliko novih detalja, kupljenih modernih komada namještaja popust stolica i zelene fotelje, te industrijskih visilica, dali su odličan balans. Eklektičan interijer koji zrači toplinom i udobnošću nesumnjivo otkriva karakter naše poznate kazališne, filmske i televizijske glumice, a dom je konačno dobio svoju kulisu u kojoj ne sumnjamo da će cijela obitelj Nola uživati.

foto: Sanja Bistričić
foto: Sanja Bistričić

Barbara je na kraju sretna što je poslušala i savjete iz Mopara, te što su promijenili sve parkete, a ne samo jednu sobu i hodnik kako je prvotno bio plan. Sve se može kasnije promijeniti, ali podove – jako teško. Barbara za Mopar parkete kaže da su svjetske klase, a hrvatske proizvodnje, te da su zaslužili vrhunskog majstora – g. Radikovića koji je svoj posao postavljanja parketa obavio izvrsno. 

Za kraj, Barbara svima koji se upuštaju u adaptacije i selidbe poželjeti „puno sreće, strpljenja, međusobnog razumijevanja i ljubavi, te što manje troškova.“

Fotografije: Sanja Bistričić

foto: Sanja Bistričić
foto: Sanja Bistričić
foto: Sanja Bistričić