
Sjećajući se kako smo prijašnjih godina dočekivali Uskrs u užurbanom tempu, novonastala situacija donijela nam je i nekoliko lijepih trenutaka – mogućnost da se posvetimo sebi i bližnjima te da se konačno pozabavimo uskršnjim ukrašavanjem doma i isprobamo neke tehnike bojanja koje smo oduvijek htjeli. Iz godine u godinu smo vadili različite boje, uronili bismo skuhano jaje, stvarajući pri tom dugačku dugu ukrašenih pisanica. Što kada biste se ove godine isprobali nešto odvažno?
Do Uskrsa pokušajte organizirati večeri druženja s djecom koje ćete pretvoriti u kreativnu zabavu učenja nekih novih uskršnjih zanata, sa mi ćemo vam prenijeti nekoliko tehnika.
TEHNIKA IZBJELJIVANJA JAJA
Kako u ovim uvjetima nismo bili u mogućnosti nabaviti isključivo bijela jaja, posegnuli smo za jednostavnom metodom koja ima učinak izbjeljivanja jaja.
Obična jaja smo skuhali u mješavini alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1. Prilikom kuhanja bitno je paziti na 2 stvari: na vrijeme i na pjenu. Vrijeme kuhanja ne bi trebalo biti duže od 10tak minuta jer se ovom metodom stanjuje ljuska jajeta. Pjena koja se pojavljuje prilikom kuhanja, potrebno ju je žlicom uklanjati psotepeno kako ne bi iskipila. Kad je kuhanje gotovo, jaja uronimo u hladnu vodu i isperemo ih lagano trljajući sa spužvicom. Budite oprezni i nježni kako se jaja sa stanjenom ljuskom ne bi raspuknula.

TEHNIKA PRIRODNOG BOJANJA JAJA
Za potrebe ovog snimanja mi smo odlučili jednu polovicu jaja izbijeliti, a drugu prirodno obojati s ljubičastim lukom. Pretpostavljamo da znate metodu kuhanja jaja u luku zajedno s ljuskama koje jajima daju lijepu, toplu smeđu boju, no šapnut ćemo vam koje sve ostalo voće i povrće možete koristiti kako biste dobili razne boje:
1. NARANČASTA BOJA – mrkvu skuhajte zajedno s jajima, a u vodu za kuhanje možete dodati i čili prah ili mljevenu crvenu papriku.
2. ŽUTA BOJA – jaja kuhajte u vodi zajedno s korom od limuna ili naranče, a u vodu za kuhanje možete dodati mljeveni kumin ili kurkumu, a jaja možete skuhati u čaju od kamilice.
3. RUŽIČASTA BOJA – za kuhanje jaja koristite ciklu ili sok od brusnica.
4. PLAVA BOJA – listovi ljubičastog kupusa ili sok crnog grožđa će pri kuhanju s jajima obojati ih u plavo.

1. UKRAŠAVANJE PISANICA SA ZLATNOM BOJOM
Osigurajte si prostor za ukrašavanje, poslužite se praznim kutijama za jaja kako biste jaja bojali, ali i sušili u njima. Za ovako detaljne motive, najbolja je tehnika crtanja u ruci. Pronašli smo najtanji kist koji smo imali i njime odlučili crtati motive.




2. LICA KOJA OŽIVLJAVAJU NA PISANICAMA


Ukoliko ste među kreativnim materijalom pronašli pastele možete iskoristiti i ovu metodu:
Skuhana jaja stavite na podlogu ili koristite kutiju za jaja te posegnite za voštanim pastelama. Krenite crtati po njima dok su još vruća jaja jer će se pastele topiti i omogućiti vam lakše poteze. Ova tehnika pronalazi inspiraciju u starinskim običajima bojanja jaja s voskom.



3. PRIRODNO OBOJANE PISANICE S GEMOETRIJSKIM DETALJIMA
Ponekad je ono najprirodnije i najljepše. Iako mi posegnuti za tehnikom naših starih baka u kojem se jaja bojaju kuhajući u lukovici, vi možete koristiti i njihovu prirodnu smeđu boju. Posegnuli smo za bijelom akrilnom bojom, a ako koristite prirodnu boju jaja – urkasite ih crnim flomasterom jer će biti veći kontrast. Kreirali smo razne geometrijske oblike. Ova tehnika vam omogućuje da ponavljajući neki uzorak, stvarate dojam simetrije i ravnoteže te za istu ne morate osobito biti talentirani za crtanje. Dovoljno je da se poslužite nekim od naših primjera i nacrtate uzorak ponavljajući koliko želite. Plusići, paralelne male crtice, cik-cak efekt, trokutići, pa čak vam uzorci naših parketa mogu poslužiti kao inspiracija.



Sretan vam Uskrs!
p.s. fotografiranje smo radili na Mopar parketu iz Castle kolekcije – saznajte više…