Mnogo je savjeta o održavanju i čišćenju parketa, no malo tko uistinu zna što je dozvoljeno, a što zabranjeno kada su u pitanju lakirani drveni podovi. 

Kako biste dugo vremena uživali u svojim drvenim podovima, potrebno je znati da svaki parket traži malo pažnje i pridržavanje nekoliko pravila. Kako bismo riješili misterij i odbacili pogrešne savjete, donosimo nekoliko osnovnih načina kako pravilno održavati lakirane drvene podove. 

Prije svega, svaki proizvođač parketa najbolje zna i može vam dati savjet o čišćenju i održavanju podova koje proizvodi. Osim toga, dužan je te upute izdati svakom klijentu, pa na to obratite pažnju – upute se najčešće nalaze unutar pakiranja parketa ili će vam biti uručene kod preuzimanja robe. Osim toga, informacije se vrlo često mogu dobiti i na internet stranicama proizvođača ili na upit.

SPECIJALNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Mi ćemo vam  prvenstveno preporučiti da  koristite specijalna sredstva namijenjena čišćenju i održavanju lakiranih podova kakva imamo u ponudi. Budite oprezni kod kupovine sredstava u trgovinama robom široke potrošnje, jer postoje velike razlike u kvaliteti i stvarnom učinku.

Za prvo i povremeno održavanje preporučamo Wax Carepremaz koji „odbija“ vodu, a koristi se odmah nakon postave parketa kao zaštitni sloj.

Redovno čišćenje radite sa specijalnim sredstvom za čišćenje lakiranih parketa – Cleaner Star, a za povremeno obnavljanje i uklanjanje oštećenja, preporučujemo korištenje specijalnog sredstva za osvježavanje laka – Revivo Lack.

Cleaner Star je, osim na lakiranim drvenim površinama, učinkovit i na PVC podovima, linoleumu, melaminu, ali i mramoru. Učinkovito uklanja prljavštinu, tragove potplata cipela i razne mrlje pri tom ne ostavljajući pruge na laku, a prostoru daje uistinu ugodan miris. Cleaner Star je neutralan deterdžent s dodatkom posebnih nanočestica koje imaju dugotrajan učinak čišćenja na tretiranoj površini. Količinu 3 čepa, otopite u 1 litri vode, potom namočenu krpu za brisanje dobro ocijedite i pređite preko drvenih površina u svom domu. Prije svakog čišćenja lakiranih parketa, uklonite veće nečistoće usisavanjem prašine.

Revivo Lack je potrebno nanositi na podove jednom godišnje ili po potrebi i to nakon što ste podove oprali s Cleaner Star-om. Nanesite ga ravnomjerno na cijelu površinu poda koristeći krpu od mikrofibre. Kod većih oštećenja, možete nanijeti i drugi sloj nakon što se prvi dobro osuši.

U slučaju agresivnijih nečistoća i oštećenja, posavjetujte se s našim prodajnim predstavnicima.

VODA ZA ČIŠĆENJE PARKETA?

Lakirani parket se može čistiti vodom – ALI krpa koju koristite mora biti dobro ocijeđena odnosno samo lagano vlažna na dodir. Za održavanje parketa od velike je važnosti da nikada ne koristite jako vlažne krpe, velike količine vode te osobito da voda ne ostaje na površini parketa. Naime, ona može uzrokovati mikro-pukotine na sloju laka, a u dodiru sa samim drvom uzrokovati i ružna obojenja (obično sive do crne boje) koje se neće moći odstraniti. Stajanje vode na parketu ovaj proces jako ubrzava te nepovratno oštećuje parket.

Ovdje posebno treba spomenuti i čišćenje vodenom parom odnosno parnim čistaćima što je potpuno pogrešno i nedopustivo. Naime, visoka temperatura (vodene pare) i lakirane površine nikako ne idu zajedno. Time ćete sloj laka oštetiti već pri prvom čišćenju, a vaš će parket ubrzano propadati.

 

ZAŠTITITE PARKET OD POTENCIJALNIH OGREBOTINA

Pri korištenju parketa ne treba zaboraviti ni na ogrebotine koje na njemu mogu nastati, a najčešće je to od nogu stolica i stolova te sličnog namještaja. Kako biste to izbjegli, s donje strane nogica nalijepite filc.

Parket se također nejednakomjerno troši, pa možete primijetiti oštećenja na mjestima gdje se najviše prolazi, oko stolova te u hodnicima i ulazima u prostorije. Stoga pored ulaza svakako koristite otirač kako se parket ne bi namočio i bio izložen vlazi, a ispod radnih stolica posebne podmetače namijenjene zaštiti parketa.

 

Normalno je da parket nakon nekog vremena izgubi sjaj i da se na njemu pojave određena oštećenja i ogrebotine, no dobro je znati da je iste moguće renovirati. Prepustite to stručnoj osobi, parketaru, koji će vam parket iznova izbrusiti i ponovo nanijeti zaštitni lak.

Doznajte sve o našim specijaliziranim proizvodima za čišćenje i održavanje parketa na ovom LINKU ili se posavjetujte s našim prodajnim predstavnicima.